Angst voor retouren?

Online verkopen staat gelijk aan retourzendingen en hoge retourpercentages.
Dat is een feit. Het fenomeen retouren houdt de gemoederen dan ook al lange tijd bezig.

Maar is angst voor retouren terecht?

Zorg voor een goed retourbeleid

Angst voor retouren houdt veel detailhandel ondernemers tegen om voluit online te gaan verkopen op de eigen webshop of andere verkoopkanalen als bol.com, Amazon en andere platformen. En het is begrijpelijk dat ondernemers bezorgd zijn over retourzendingen en hoge retourpercentages, maar online verkopen kan echt een waardevolle en winstgevende manier van zakendoen zijn.

Sterker nog. Online verkopen op de juiste platformen kan de kleinere detailhandel ondernemer juist helpen overleven. En met een goed uitgedacht, bij het bedrijf passend retourbeleid, adviseren wij de MKB retailer om toch ook het online verkopen avontuur aan te gaan.

Want een efficiënt retourbeleid kan zelfs de verkoop stimuleren. Als klanten weten dat ze een product kunnen retourneren als het niet aan hun verwachtingen voldoet, zijn ze sneller geneigd om een aankoop te doen. En voeg je daar nog slimme upsell opties aan toe, dan is de kans groot dat de klant ook artikelen houdt en niet alles zal retourneren.

Daarnaast verwachten consumenten hoe dan ook een mogelijkheid om hun online aankopen te kunnen retourneren. Het is daarom belangrijk dat je aan deze verwachtingen voldoet om überhaupt klanten aan te kunnen trekken en te kunnen behouden. Het aanbieden van een eenvoudig retourproces is daarin verstandig. En een eenvoudig beleid kan de klanttevredenheid en het vertrouwen in jullie bedrijf vergroten.

Een goed retourbeleid is dus een kans om de klanttevredenheid te vergroten. Want als je klantgericht bent in de aanpak van retourneren, dan vergroot je de kans dat een klant terugkomt. Als we ons daarnaast bedenken dat uit onderzoeken blijkt dat een klant die ooit een aankoop heeft gedaan, ook sneller een (soms zelfs duurdere) vervolg aankoop doet, dan zijn die retouren misschien niet zo erg als in eerste instantie gedacht? 

Alle features en functionaliteiten op een rijtje

gray cardboard box

Gratis retourneren?

Een eenvoudig retourbeleid is dus belangrijk voor een positieve klantervaring.

Gratis retourzending opties vergroten die ervaring ook. Toch zou dat niet ons advies zijn. Het is niet voor niets dat de grote online platformen op dit moment druk zijn met het herzien van hun retourbeleid. Feit is dat we onze klanten aardig hebben verwend met snelle leveringen, gratis verzending en retouren. En feit is dat de retourpercentages soms door het dak gaan. Ook nog wel heel branche afhankelijk, maar die cijfers even terzijde.

Retouren bieden waardevolle inzichten.

De consument moet bewust worden en dat is nu slechts een kwestie van tijd. De consument weet heel goed waarom de grote spelers bijdragen gaan vragen voor verzending en retournering, al dan niet in vaste maandabonnement constructies.

Retouren zijn dus niet per se slecht voor het bedrijf. Natuurlijk brengen retourneringen kosten met zich mee. Maar retourneringen leveren ook nog een andere vorm van waarde. Retouren bieden namelijk waardevolle inzichten in de behoeften en voorkeuren van jullie klanten. Door deze inzichten uit te vragen en ook goed te gebruiken, kun je jullie producten en diensten verbeteren en de klanttevredenheid vergroten. En het kan nog verder gaan dan dat. Als een bepaald merk een hoog retourpercentage kent en je krijgt consequent terug dat de maat te klein is, dan kun je daar jullie online communicatie op aanpassen, maar misschien zelfs wel je inkoop aantallen van dat merk. Door meer grote maten in te kopen, noem maar op.

Wees transparant

Het is tot slot ook mogelijk om het aantal retouren te verminderen door transparant te zijn over jullie producten en diensten. Zorg voor duidelijke en nauwkeurige productbeschrijvingen en afbeeldingen, zodat klanten weten wat ze kunnen verwachten. Door transparant te zijn over prijzen, verzendkosten en andere details, kun je ook het aantal verrassingen en onverwachte kosten wegnemen, wat zal leiden tot minder retouren.

Kortom, door een efficiënte en klantgerichte aanpak van retouren te bieden en transparant te zijn kun je retourpercentages zo laag mogelijk houden. En online verkopen gaan bekijken als een waardevolle en winstgevende manier van verkopen. Misschien niet precies vanuit jullie hart, een klant adviseren in jullie prachtige winkel(s), maar online verkopen brengt wel omzet. En met omzet kun je investeren, dromen waarmaken, stappen zetten, schaalvoordeel halen, noem maar op.

Meer weten over retouren en online verkopen?

Willen jullie online gaan verkopen of uitbreiden naar meer online verkoopkanalen? Dan is goede software een Must. Retail2Market is er speciaal voor de MKB retailer. En biedt je software voor de grote jongens, tegen betaalbare prijzen. Maar dat is nog niet alles. Al dat gedoe met data? Dat lossen wij voor jullie op. Nieuwsgierig wat Retail2Market voor jullie kan betekenen? Bel gerust een voor een vrijblijvend adviesgesprek met Fred.

Pijl recht

Overtuigd?
Bel met Nienke of Fred.

En start morgen nog met online verkopen!
Of meld je aan voor ons maandelijkse webinar, als je eerst meer wilt weten.

Portret van Nienke
Portret van Fred

Als je je e-mailadres invoert, krijg je de uitnodiging voor het eerstvolgende webinar in je mail. En je gaat er ook mee akkoord dat we je marketing e-mails over Retail2Market sturen.